15 Temmuz 2017 Cumartesi

Teknolojiye Bağımlı mıyız?



     Teknolojinin hayatımıza kazandırdıkları saymakla bitmez. Hayatımızın her alanında yer alan teknolojinin yaşantımızı kolaylaştırdığını kesinlikle söyleyebiliriz. Teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırmakla beraber bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Bu sıkıntılardan biri aşırı kullanım sonucu oluşan teknoloji bağımlılığıdır. Bu bağımlılık; sosyal ilişkileri, eğitim hayatını, dış dünya ile ilişkilerin kesilmesini, fiziksel ve psikolojik sağlık sorunları ve iş yaşamı gibi insanlar üzerinde etkilerini göstermektedir. Teknolojiye gereğinden fazla zaman ayırıp bu durum günlük yaşantımızı olumsuz etkiliyor ise burada sıkıntı var demektir.

Peki, bu teknoloji bağımlılığı ne demektir?

     İnsan yaşamında önemli bir yer edinen teknoloji, topluma çeşitli faydalar sağlamıştır. Ancak insanların teknolojiyi gereğinden fazla ve ölçüsüz kullanması ciddi sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. İşte kişiler, bağımlısı olduğu teknolojik ürünlerden uzak kaldığında yoksunluk yaşadığı bir duruma kapılır. Bu durumda teknoloji bağımlılığı olarak tanımlanmaktadır.

     Yetişkin ve çocukların uzun süreler boyunca telefon, bilgisayar, tablet, oyun gibi dijital alanlarda vakit geçirmeleri, çeşitli sıkıntılarla beraber teknoloji bağımlılığını da ortaya çıkarmaktadır. Bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik aletlerin bağımlılık yapıcı etkileri son derece fazladır. Kişiler ve çocuklar sözünü ettiğimiz bu aletlerde fazlaca zaman geçirmektedirler. Bu durum karşısında özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler meydana gelmektedir. Bu olumsuz etkiler arasında otizm, psikolojik sorunlar, içe kapanma, dikkat eksikliği, depresyon, agresif kişilik, çözüm odaklı olamama vb. gibi sorunları söyleyebiliriz. Ancak insanlar internetsiz, telefonsuz, bilgisayarsız yapamaz hale gelmiştir. Örneğin, gençler belki bazı şeylerden taviz verebilirler ancak internet ve telefondan asla vazgeçemezler. Teknoloji bağımlılığı, kişinin davranış alanlarını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen alışkanlık haline dönüşebilir. Teknoloji bağımlılığı ile ilgili yapılan araştırmalar alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile benzer özellikler taşıdığını göstermektedir. Bu özellikler yoksunluk belirtileri, psikolojik ya da fiziksel tepkiler, kontrol kaybı, dikkat eksikliği, aile içi geçimsizlikler olarak belirtilmektedir.


     Teknolojik aletler yetişkinlerin yanında çocukları da olumsuz yönde etkilemektedir. Bilgisayar, tablet, telefon, oyun konsolları gibi teknolojik aletlerin içinde dünyaya gelen çocuklar bu aletler ile iç içe olmaya başlıyorlar. Küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle haşır neşir olan çocuklar sanal alemlerde, sosyal medyalarda vakit geçirmeye başlıyorlar ve böylece gerçek yaşamdan uzak kalıyorlar. Küçük yaşta teknolojiyle tanışan çocuklarda teknoloji bağımlılığına maruz kalabiliyorlar. Kimi zamanlar çocuklar bu aletlerin başından kalkamıyorlar, yemeklerini dahi bazen yemeyebiliyorlar. Anne ve babalar genellikle çocuklar yaramazlık yapmasınlar diye onlara telefon veriyorlar veya bilgisayar başına oturtuyorlar. Bu durum da teknoloji bağımlılığını tetiklemektedir. Ancak çocukların bir şekilde teknolojiye bağımlılığı önlenmelidir. Bu konuda anne ve babalara çok fazla iş düşmektedir. Her şeyden önce onlar çocuklarıyla oyun oynamalı ve vakit geçirmelidirler. Çocukların yanında fazla telefon ve bilgisayar ile oynanmamalı aynı zamanda uzun süre televizyonda seyredilmemelidir. Aksi takdirde çocuklarıyla yeterince iletişim kurmayan ve vakit geçirmeyen anne babaların kendileri de teknolojiye düşkün olduklarında çocuklarında teknoloji içine hapsolacakları aşikardır. Bu nedenlerden ötürü anne ve babalar çocuklarını sanal alemden uzak tutarak gerçek hayata yönlendirmelidirler. Çocukların arkadaşları ile görüştürülerek sosyalleşmesi sağlanmalıdır.
, , ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder